Телефон за контакти
ул. "Цар Самуил" № 12, СОФИЯ
office@traveland.bg
Избор на дестинация:
Африка Австралия и Океания Близкия изток Европа Южна Америка Карибски басейн Северна Америка Азия
о-в Закинтос
о-в_Закинтос
 
 
Остров Закинтос
 
   Закинтос (на гръцки: Ζ?κυνθος) е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море. Островът е част от Република Гърция. Площта му е 410 квадратни километра, а крайбрежната му ивица е с дължина от около 123 километра. Население 41 472. Плътност на населението 102/кв.км. Закинтос е един от островите на "Ептаниса" (Седемте острова). Пелопонес е на разстояние 9,5 морски мили (от Килини) и на 8,5 морски мили от най-близкия остров, Кефалония. Най-северната част на острова е нос Скинари, като на югоизток се формира заливът Лагана, разположен между два полуострова, Маратя на запад и Геракас на изток. Най-южната точка е нос Маратя, разположен на едноименния полуостров. Най-западната точка е нос Племонари, най-източната нос Василикос на полуостров Скопос.
   Закинтос е разположен на почти същата географска ширина като гръцката столица Атина. В залива Лагана са разположени два острова, Маратониси и Пелузо, като на 37 морски мили южно от Лагана се намира островите Строфадес. Най-високата точка на острова е планината Врахионас (Скалистата) с 756 мнв. Западният бряг има дължина приблизително 34 км, той е скалист и стръмен, като се образуват редица пещери и заливчета. По източния бряг, който е по-близко до Пелопонес и има дължина 37 км има красиви плажове с пясък.
   Климатът на Закинтос е мек средиземноморски с преобладаващи валежи от дъжд от ноември до януари и много слънчеви дни. Богат е на растителност и е остров с интензивно земеделско производство, като се отглеждат предимно маслини, цитрусови плодове и стафиди, както и цветя. Закинтос е с процъфтяващ туризъм и е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция. Построено е международното летище "Дионисиос Соломос" (по името на автора на гръцкия национален химн) и множество хотели и квартири.
   Предпоставка за него са природните и исторически забележителности, както и приятелското отношение на местните жители. Заливът на Лагана е обявен през 1999 за Национален парк, за запазване на местата за гнездене и за отглеждане на потомството и за опазване на застрашените морски костенурки Caretta caretta. В един от заливите на острова те снасят яйцата си.
   Островът е именуван на Закинтос, син на легендарния аркадийски вожд Дардан. Имената, завършващи на -тос и подобните са с премикенски или пелагийски произход. Омир споменава острова, като посочва, че е залесен с гори. След това той е бил завладян от Аркесиос, потомък на царя на Кефалония Кефалис, баща на Лаертос и дядо на Одисей. Закинтос е бил включен в царството на Одисей, който е участвал с дванадесет кораба в Троянската война. След завръщането му по зова на мистериите, от които двадесет са били от Закинтос, закинтци въстанали и островът се отделил от Царството на Одисей. С времето, в традициите на епохата, на Закинтос се създала нова държава с форма на управление демокрация. По време на Персийската война Закинтос останал неутрален, а в Пелопонеската война участвал като съюзник на Атина. Закинтос бил покорен от Македония при Александър Македонски и по-късно от римляните, при които притежавал определена самостоятелност. Според местните предания християнството е било донесено на острова от Мария Магдалена през 34 г., когато корабът, с който тя е пътувала за Рим, спрял за малко край Закинтос. През византийската епоха е бил опустошаван от пиратите и вандалите. През 12 - 15 век островът е феодално владение, ведно със съседна Кефалония - графство Кефалония и Закинтос. През 1185 г. Закинтос и Кефалония бил окупиран от сицилийските нормани (от адмирал Маргаритони при царуването на Вилхелм Втори Сицилийски), които са го отнели от Византия и са създали Палатинския Комитат Кефалония и Закинтос. Той е бил управляван от Палатинските комисари Орсини 1197-1325, д'Анжу 1325-1357 и Токкон 1357-1479. След това преминал в ръцете на венецианците, той останал под тяхно управление до 1798 г. Венецианците наричали острова с името „Fior di Levante“ (Цветето на Изтока). Френската република и след това Русия в съюз с Турция временно окупирали острова до формирането на Държавата на Седемте острова през 1800 г., в която е участвал Закинтос заедно с останалите Йонийски острови. Тази държава е първата автономна гръцка държава под върховенството на султана. През 1809 г. Франция го окупирала отново, а през 1815 г. била създадени Съединените Йонийски щати, които съществували под протектората на Англия до 1864 г. Мечтата на Закинтос за обединение с Гърция била реализирана след продължителни борби на 21 май 1864, след 680 години чуждо владичество.

Етикети:

остров_Закинтос

,

Екскурзия-в-Гърция

,

Екскурзии-в-Гърция

,

Лятна-почивка-в-Гърция

,

Лятна-екскурзия

,

Лятна-оферта

,

Лятна-промоция

,

Гърция-Летни-почивки

,

Гърция-Летни-екскурзии

,

Гърция-Летни-оферти

,

Гърция-Летни-промоции

,

Есенни-оферти

,

Есенни-курорти

,

Есенни-промоции

,

Есенни-екскурзии

,

Пролетни-оферти

,

Пролетни-курорти

,

Пролетни-промоции-Майски+празници

,

Гърция-Пролетни-екскурзии-Майски+празници

,

Гърция-Топ-оферти

,

Хит-оферта

,

Хит-оферти

,

Супер-промоции

,
 
за страната
Допълнителни екскурзии
 
курорти и хотели
о-в Корфу
о-в Родос
Солун
оферти