Телефон за контакти
ул. "Цар Самуил" № 12, СОФИЯ
office@traveland.bg
Избор на дестинация:
Африка Австралия и Океания Близкия изток Европа Южна Америка Карибски басейн Северна Америка Азия
о-в Корфу
Великден_на_остров_Корфу
 
 

Островът е кътче от рая. С обща площ 591 кв.км. и 217 км. брегова ивица. Неговото население достига 107 879 души. Притежава уникална природна красота и много антични паметници от различни епохи. Множеството хотели и туристически обекти са предвидени така, че да не надхвърлят възможните места по иначе тесните плажове. Така е постигнат баланс между капацитета на плажната ивица и строителството на нови сгради.

 

О-в Корфу е сред най-зелените острови в Гърция. Истинското име на острова, на гръцки е "Керкира". Това място се свързва, с множество древногръцки легенди. Освен с красивата си природа, Керкира се свързва и с прекрасната възможност за културен туризъм, почивка и отдих. Разположен в северната част на Йонийско море, о-в Керкира е вторият по големина от Йонийските острови (след Кефалония). Има формата на сърп, поради което в древността е бил наричан Дрепанон. наречен на името на речната нимфа.
Това е един от най-красивите и зелени острови на Гърция и не напразно е наричан Смарагдовият остров. Легендарният остров Керкира е възпят още от древногръцките поети Аполоний Родиски и Омир. Славата му на малък рай на земята е заслужена – кристално чисто море, живописни заливи, великолепни плажове, буйна зеленина, която стига чак до морския бряг и разбира се гостоприемството на местните жители – потомци на легендарните финикийци, за които легендата разказва, че са дошли на този свят от кръвта на бог Уран. Именно на Керкира намерили убежище аргонавтите, за да се скрият от войските на Крал Колхида. Феаките радушно приели на своя земя похитителите на Златното Руно, а кралят на Керкира, Алкина, благословил брака между вълшебницата Медея и храбрия Язон. По тези брегове след корабокрушение се озовал Одисей и тук го намерила прекрасната Нафсика. Името на острова, както повеляват гръцките традиции, е обвито в загадъчни митове и легенди. Името Керкира води началото си от името на речната нимфа Коркира, любимата на Бога на морето Посейдон. Влюбен в прекрасната нимфа той я води на острова. Те имат син, когото именуват Феакс - оттам и митологичното название "феаки", дадено на първите жители на острова, споменати и в Омировата „Одисея”.
О-в Корфу е италианското название на остров Керкира. Малкото островче на кръстопът е било под римско, византийско, венецианско владичество, а през 1864г. се присъединява към Гърция. Историята на остров Керкира е обвита в тайнства и легенди. Знае се със сигурност, че Керкира е бил населен още през Палеолита (около 800г. пр. Хр.), доказателство за това са десетките археологически находки, открити на острова. Римляни, венецианци, французи и британци са били владетели на Керкира през вековете. От времето на Омир са живели известните франки, потомци на финикийците. Първите гръцки заселници дошли на острова от Еретрия на о-в Евиа. Керкира вече е бил обитаван от Илирите. За известен период от време на острова пребивавал и младия Александър Велики. Островът много бързо минава под Римска власт по времето на източните походи на Империята. Много варвари са преминавали и плячкосвали Керкира по време на Византийското владичество. Вандали, остготи, мюсюлмани от крайбрежието на Южна Италия са плячкосвали тези места. След завладяването на Константинопол от франките и плячкосването на византийски земи, Керкира преминава под Венецианско владичество. Венецианците губят и отново възстановяват контрола си над Керкира в рамките на 100 години (1267 - 1386г). Започва период на възход на острова, който е виден и до наши дни.
Този възход е свързан с икономически подем, столицата търпи изключително бързо развитие. Единственият проблем са безбройните вражески нападения. Това наложило построяването на крепостни стени. Първоначално зад стените се помещавал само малък град, но след неговото разрастване било взето решение да се остави огромно празно пространство извън старите стени, за да може при евентуални бъдещи нападения да има място за защита и бойни действия. През 1431г. за пръв път на острова стъпват турски войски и безрезултатно се опитват да го завладеят. През 1537г. турска флотилия под командването на капитан Барбароса унищожава града извън крепостните стени, взима 20000 пленници. През 1571г. отново турците обсаждат града, но отново нямат успех. За сметка на това опустошават целия остров. След това нападение, Венецианците построяват нова крепостна стена за новия град, опитвайки се да се защитят от турските набези. През 1716г. Керкира отново е нападнат от многобройни турски войски. Венецианците, въпреки огромното влияние, което оказват върху острова, не успяват да го защитят от турските нашествия. От 1797 до 1799г. Керкира е под френско владичество. Следват години на руско господство. След преговори между руснаци и турци се създава Държавата на Седемте острова. От 1807 – 1814г. Наполеон връща острова за французите. След падането на Наполеон от власт идват английски войски, които подчиняват острова от 1815 – 1864г. През 1864 Керкира е „освободен и става част от днешна Гърция заедно с другите острови от държавата на седемте.
Остров Керкира е различен от стотиците гръцки острови в Егейско и Средиземно море. Богинята на красотата е изсипала тук цялото великолепие на земното си творение. Тя е смесила зеленото на маслиновите дървета, кипарисите и палмите със слънчевите лъчи, отразили се в златистия пясък на плажовете и в прозрачните води на многобройните заливи, аромата на миртовите и лимоновите дървета с мириса на рози и безброй дъхави цветя, тайнството на 800-те църкви с атмосферата на многобройните музеи, романтиката на малките планински селца с модерната архитектура на хотели и красиви частни вили, стъпките на “сиртаки” в таверните с шумната музика в големите дискотеки, изгревите със залезите над хълмистите склонове, извикващи почти с мистичен възторг: Керкира е романтика и любов, ласка и гостоприемство. За всеки турист опознаването на острова започва от столицата Керкира. От площад "Спианада", за който се твърди, че е най-големият на Балканите, се виждат всички забележителности на града - църквата Св. Спиридон, построена в чест на светецът, спасил Керкира от турци, чума и глад, старата крепост, построена от венецианците, дворецът Св. Михаил и Георги, изграден с камъни от остров Малта за резиденция на гръцките крале, архитектурният ансамбъл Листон - копие на парижката улица "Риволи", построен от същия инженер Лесер. През деня сводестите прозорци и венецианските фенери създават особен уют в многобройните кафенета. Зад "Листон" са търговските улички на стария град с безброй магазинчета. Не можете да се изгубите сред тях, защото всички водят или към брега на морето, или към площад "Спианада". Ако пък имате късмет да попаднете на керкирейския карнавал, който със своите танци и маски странно напомня за италианска комедия, ще видите как всички улици танцуват в разноцветни костюми, представящи многообразните обичаи и традиции на Керкира.
Пондикониси (Мишия остров), една от най-прочутите забележителности в района на Канони. На него е построена малка църква на Пандократор от 11 или 12 век. Редица известни личности са били очаровани от този остров – Гьоте и Оскар Уайлд. Керкира приютява и съпругата на австрийския крал Франц Йозеф І – Алжбета, австрийската императрица Елизабет (Сиси). Тя строи своята лятна вила на Керкира в чест на любимият й митичен герой Ахил. "Ахилион" – се намира на около 15км. южно от столицата. Тук е заснет и филмът за легендарната владетелка с Роми Шнайдер. Построен е през 1890 г. от италианския архитект Рафаело Карито. На 25 километра северозападно от столицата се намира един от най-красивите и романтични заливи - Палеокастрица. Той е красив наниз от малки заливчета и фиорди с великолепни плажове, модерни хотели и таверни, над които се извисяват хълмове с насечени скали и буйна растителност. манастирът "Пиги" (извор) с красивия си двор с много палми, цветя, осветени фонтани и аристократични пауни. Построен е през 1225 г. и реставриран в края на XVIII -началото на XIX век.
Тази панорама се вижда най-добре от хълма край с. Лаконес, наречен още Балконът. Тук дъхът ти наистина може да спре от толкова природна красота и великолепие. Според легендата на мястото на Палеокастрица се намирал древният град Алкинос, столица на феаките. По тези брегове бродил Одисей, запленен от приказния остров и Нафсика. Когато корабът, на който отплавал за Итака, се завърнал отново тук, разгневеният Посейдон го вкаменил и днес скалата в морето е известна като каменния кораб.
Сидари е едно от най-пленителните места на острова. Пясъчни канали, образувани от морските води, наричат го "Канал на любовта". Керкира предлага прекрасни местни специалитети от узо, различното вино „рецина” и гръцка салата до бурдето (риба с пикантен сос), софрито (говеждо задушено с чесън) и пастицада (месо в червен сос с „паста”).
Само тук и в Сицилия виреят дървета с кум-куат / плод, приличащ по форма и вкус на мини портокал пренесен е на острова 1924г. от Япония. От тях се прави прочутия ликьор и различни видове сладки. На острова е сниман филм за Джеймс Бонд през 1981 "For Your Eyes Only". Сред интересните личности, пленени от Керкира е и Джакомо Казанова, живял на острова като офицер от Венецианската армия.
Известните личности, родени и творили на острова са много. Сред тях са Албърт Коен, Вики Леандрос, Принц Филип, съпруг на Британската кралица Елисавет II, Антонио Вивалди, композира тук през 1716г. своята "Juditha triumphans (RV 644)", Джералд Даръл роден 1925г. е живял на острова от 1935г. до 1939г. Този период по-късно става основа за книгата "Моето семейство и други животни" и последвалите я "Птици, животни и роднини" и "Градината на боговете".
Няма нужда да хвърляте монета в морето. Сигурно е, че пак ще се върнете в Керкира. Както правят всички туристи, били вече тук.


Етикети:

Почивка_на_остров

,

Почивки_на_море

,

Ваканция

,

фамилия

,

Керкира

,

Κέρκυρα

,

Corfù

,

Corcyra

,

гръцки_остров

,

Йонийско_море

,

Йонийските_острови

,

Пантократор

,

Адриатическо_море

,

Средиземно_море

,

римляните

,

Византия

,

Венеция

,

Неапол

,

Франция

,

Австрия

,

Русия

,

Англия

,

Джералд_Даръл

,

Елизабет_Баварска

,

Сиси

,

Франц_Йосиф

,

двореца_Ахилион

,

полуостров_Канони

,

Мишият_остров

,

аркадите_Листон

,

манастирът_Пиги_извор

,

църквата_Свети_Спиридон

,

Spianada

,

Палеокастрица

,

Сидари

,

маслинови_градини

,

лимонени_градини

,

кипарисови_градини

,

Ekskurzia

,

Майски_празници_в_Гърция

,

All_Inclusive

,

екскурзия

,

почивка

,

хотел

,

оферта

,

на_море

,

промоции

,

ранни_записвания

,

почивки

,

хотели

,

Нощувки

,

Природа

,

Настаняване

,

Акваленд

,

Круиз_до_Паксос

,

Круиз_до_Антипаксос

,

Круиз_до_Сините_пещери

,

Villages

,

Accommodation

,

Trip

,

Journey

,

hotel

,

hotels

,

UNESCO_World_Heritage_List

,

drepanē

,

Palaio_Frourio

,

мон_репо

,

Esplanade

,

Албърт_Коен

,

Palace_of_Mon_Repos

,

royal_family

,

birthplace_Duke_of_Edinburgh

,

Achilleion

,

остров_Закинтос

,

German_Kaiser_Wilhelm_II

,

Luigi_Lucheni

,

Феаките

,

Republic_of_Venice

,

Sofrito

,

Strapatsada

,

Savoro

,

Bianco

,

Mandolato

,

кум_куат_мини_портокал

,

Джакомо_Казанова

,

остров_корфу_All_Inclusive

,

Антонио_Вивалди_Juditha_triumphans

,

Вики_Леандрос

,

Джеймс_Бонд_For_Your_Eyes_Only

,

младия_Александър_Велики

,

Одисей

,

вълшебницата_Медея

,

речната_нимфа_Коркира

,

Почивка_със_собствен_транспорт_в_Гърция

,

Почивки_със_собствен_транспорт_в_Гърция

,

Pochivka_na_more

,

Pochivki_na_more_2015

,

Почивка_в_Гърция

,

остров_Тасос

,

остров_Корфу

,

остров_Санторини

,

остров_Миконос

,

остров_Сирос

,

остров_Парос

,

остров_Евия

,

остров_Скятос

,

остров_Скопелос

,

остров_Наксос

,

остров_Крит

,

остров_Родос

,

остров_Митилини

,

остров_Хиос

,

остров_Лефкада

,

остров_Кефалоня

,

остров_Алонисос

,

остров_Самос

,

остров_Кос

,

остров_Амуляни

,

оферти_за_Гърция

,

промоции_за_Гърция

,

отстъпки_за_ранни_записвания_в_Гърция

,

Всичко_Включено

,

Почивка+Халкидики+Ханиоти

,

Почивка+Урануполи+Халкидики

,

Почивка+Полихроно+Халкидики

,

Почивка+Криопиги+Халкидики

,

Почивка+Посиди

,

Почивка+Ситония

,

Почивка+Атон

,

Pochivka-s-sobstven-transport

,

Pochivki-s-sobstven-transport

,

Екскурзия-в-Гърция

,

Екскурзии-в-Гърция

,

Лятна-почивка-в-Гърция

,

Лятна-екскурзия

,

Лятна-оферта

,

Лятна-промоция

,

Гърция-Летни-почивки

,

Гърция-Летни-екскурзии

,

Гърция-Летни-оферти

,

Гърция-Летни-промоции

,

Есенни-оферти

,

Есенни-курорти

,

Есенни-промоции

,

Есенни-екскурзии

,

Пролетни-оферти

,

Пролетни-курорти

,

Пролетни-промоции-Майски+празници

,

Гърция-Пролетни-екскурзии-Майски+празници

,

Гърция-Топ-оферти

,

Хит-оферта

,

Хит-оферти

,

Супер-промоции

,

почивка_на_остров_корфу

,

почивка_на_остров_корфу_със_самолет

,

почивка_на_остров_корфу_със_автобус

,

почивка_на_остров_корфу_All_Inclusive

,

почивки_до_остров_корфу

,

почивка_до_о-в_Корфу

,

екскурзия_остров_корфу

,

екскурзии_корфу

,

пътуване_корфу

,

остров_корфу_хотели

,

България

,

новогодишна_вечер

,

празник

,

навечерие

,

моменти

,

красиво

,

елеганто

,

алкохол

,

храна

,

време

,

оферта

,

предложение

,

закуска

,

вечеря

,

хижа

,

снежинка

,

ски

,

кула

,

карта

,

земя

,

зелено

,

бяло

,

екскурзия

,

почивка

,

платено

,

ниска_цена

,

малко

,

жена

,

деца

,

планина

,

резервация

,

настаняване

,

алл_инклузив

,

пари

,

най_изгодно

,

утро

,
 
за страната
Допълнителни екскурзии
 
курорти и хотели
о-в Корфу
о-в Родос
Солун
оферти