Телефон за контакти
ул. "Цар Самуил" № 12, СОФИЯ
office@traveland.bg
Избор на дестинация:
Африка Австралия и Океания Близкия изток Европа Южна Америка Карибски басейн Северна Америка Азия
Белград
Нова година в Белград - Балкански ритми

Някои от забележителностите на Белград

Църквата Св. Сава – църквата е най-големият православен храм на Балканите, катедралата на сръбската Православна църква. Тя е повлияна от храма Света София в Истанбул и е неотменима част от съвременния облик на Белград и една от главните забележителности на сръбската столица. Изграждането й започва едва през 1894г и през всички предстоящи години поема безброй промени в архитектурен план. Този храм – паметник е осветен едва през 1984г. от патриарх Герман и през 2004 г. се приключва с външната облицовка и акцентира на всичките 18 позлатени кръста украсяващи Св. Сава. Интериорът все още е в процес на довършване. В близост до църквата Св. Сава се намират Народната библиотека и паметника на Караджордже, водач на сърбите във възстанието им срещу Османската империя на началото на 19 век.

 

Ташмайдан и Св. Марко – след 3-то възстание ръководено от Милош Обренович започва изграждането на Белград насочено около Белградската крепост и с това в Ташмайдан е преместено гробището на града. С течение на изминаващите години градът се разраства и гробището се оказва в неговите територии. Така през 1927 г. на мястото му се създава парк и се изгражда църквата Св. Марко. Църквата е изградена през 30-те години на миналия век и в южната й част се намира съркофагът с тленните останки на Стефан Душан – сръбски крал, един от великите владатели по времето на който сръбската династия е с големи териториални придобивки.

 

Белградската крепост или Калемегдан – Белградската крепост е укрепление, изградено за защита на средновековния Белград. Изградена е от бял камък, като името Белград идва от цвета на камъните вложени за изграждането на крепостните стени. Калемегдан е турското наименование на Белградската крепост. Намира се на десния бряг на река Сава при вливането й в река Дунав. По време на османското робство крепостта е седалище на османски гарнизон. Тя е превзета през 1867 г. и оттогава става любимото място на местни и чуждестранни гости. Гледката, която се открива от този парк е впечатляваща.

 

„Скадарлия” и „Княза Михайлова” Не пропускайте да посетите и бохемската улица „ Скадарлия „. Вървейки по нея се усеща духа на всички велики сръбски поети, философи и художници от миналото. Цялата улица е пълна със заведения - жива музика, лукс по белградски и разбира се на места и по високи цени. “Княза Михайлова„ е пешеходното ларго на града. На тази централна улица са разположени много магазини, красиви книжарници и заведения.

 
за страната
курорти и хотели
Белград