Телефон за контакти
ул. Граф Игнатиев № 5, офис 202, СОФИЯ
office@traveland.bg
Избор на дестинация:
Африка Австралия и Океания Близкия изток Европа Южна Америка Карибски басейн Северна Америка Азия

Венецуела

Нова_година_2017-Венецуела

Държавно устройство: Боливарска република
Официален език:
испански
Часово време:
UTC - 4.30
Парична единица:
боливар (Bs) = 100 сентима
Столица:
Каракас
Територия:
91 205 000 кв. км.
Население:
24 170 000 жители
Посолство на Република България в Каракас:

Caracas - 1060, Calle "Las Lomas", Quinta "Sofia"
Urbanizacion - Las Mercedes, Apartado Postal: 68389
Tel.: (0058 212) 993 27 14, 993 48 52, Fax: 993 48 39
E-mail: embulven@cantv.net

Полезна информация:
Страната има площ 91 205 000 кв. км, като включва 72 острова с площ 1 210 кв. км. Граничи с Колумбия, Бразилия, Гайана и има брегова линия 2 816 км. Централните части са заети от долината на р. Ориноко, ограничена от север и североизток от хребетите на Карибските Анди и Кордилери да Мерида, където е и най-високата точка връх Боливар - 5 007 м. Кордилери де Мерида са отделени от хребета Сиера де Периха посредством падината на езерото Маракаибо. Югоизточните части са заети от Гвианското плато с най-висок връх Неблина - 3 014 м.
Валута:

Паричната единица във Венецуела е Bolivar Fuerte  (VEF; symbol Bs.F.) = 100 céntimos. В обръщение са банкноти от 100, 50, 20, 10 и 5 боливара, а монетите са 1 боливар, 50, 25, 12.5, 10, 5 и 1 сентима. Във Венецуела има държавен контрол на валутния обмен. Понастоящем официалният курс е 2,15 BsF за 1 щатски долар. Има и "паралелен обмен", който крие сериозен риск, както от измама, така и от санкции.
Банките и бюрата а обмен на валута casas de cambio са подходящите места за обмен на валута в брой. Някои от висококатегорийните хотели също извършват тази дейност, но обменния курс е по-неизгоден. Подходящо е да си носите щатски долари, които да обмените в боливари.
В страната се приемат кредитни и дебитни карти Master Card, Visa и American Express. Болшинството по-големи банки имат АТМ устройства.
Телефони:

Кодове за набиране Венецуела + 58, Каракас 212, Информация 113, спешни случаи 171. Съществуват споразумения между местните мобилни оператори и чуждестранни такива за роуминг услуги. Посетителите на страната с по-продължителен престой е добре да ползват местна SIM карта.
Транспорт:

Автобусите за междуградски превози свързват свички градове и села във Венецуела. Превозите по основните линии предлагат модерно оборудвани автобуси с климатици и специално обслужване bus-cama. В градовете можете да се придвижвате с т.н. por puestos, които тръгват след като се запълнят всички места. Като цяло тези превози са съвсем незначително по-скъпи от градските автобуси. В Каракас можете да ползвате метрото, което е добре устроено и не е скъпо.
Такситата нямат апарати, поради което преди да пътувате с такси трябва да договорите сумата с шофьора. Тарифите се качват с 30% след 20 ч. Препоръчително е да ползвате само бели таксита с жълти надписи или да хващате такси само от официални стоянки. От летището официални превози имат право да извършват само оторизирани таксита (черни Ford Explorer), които се редят пред залите за пристигащи пътници.
Визов режим:

Не се изисква виза за български граждани, които ще пребивават във Венецуела до 3 месеца /90 дни/. За по-продължителен период, упражняване на професия, обучение и др., е задължително да се направят преди отпътуване  постъпки пред посолството на Венецуела в София за получаване на виза. При напускане на Венецуела се заплаща летищна такса от 115 BsF /силни боливара/.
При влизане във Венецуела e необходимо да бъде представен на миграционните власти паспорт, валиден най-малко 6 месеца след датата на пристигане.
Сигурност:

Главно в големите градове, като Каракас, Валенсия, Маракайбо, Маракай и т.н.,  в това число и на Международното летище в Каракас и зоните около него, несигурността е значителна. Трасето от летището на Каракас до града е опасно, има случаи на въоръжени грабежи.
Не трябва да се носят дрехи, бижута, часовници, видеокамери и мобилни телефони, които са с висока стойност и привличат вниманието.
Препоръчва се, по време на пребиваването в страната, документите за самоличност да се оставят на съхранение в хотела и да се носят копия на оригиналните документи. При пътувания във вътрешността на страната трябва да се носят оригиналните документи за самоличност. Препоръчително е да се носят малки количества джобни пари.


Венецуела - карибски коктейл

През 1498 г. Христофор Колумб, завършвайки своето трето мореплаване към Новия свят, стъпил на брега на сегашната южноамериканска държава Венецуела. И само след една година тук пристигнали испанските завоеватели, за да започнат своята "цивилизаторска" дейност. В тази група бил и италианският мореплавател Америго Веспучи, който след като се изкачил по склоновете на Андите, останал удивен от красотата на езерото Маракаибо.

Заедно с южното слънце, с опаловата мрежа от перести облаци и исполинските върхове на планината в кристално бистрите води на езерото се оглеждали построените на колове жилища на индианци, съединени помежду си с мостове. Това напомнило на завоевателите за Венеция. И Америго Веспучи нарекъл селището от двадесетина колиби Малка Венеция или Венецуела. Впоследствие това наименование било дадено на цялата страна.

Днес Боливарската република Венецуела има население 24 млн. жители и заема площ от 916 445 кв. км. Бреговата й ивица е 2800 км. Най-високият връх е Боливар (5007 м). През Венецуела тече река Ориноко, трета по дължина в Латинска Америка и осма в света.

Страната има божествена природа. Тук виреят над 25 000 вида цъфтящи растения. Националното цвете е орхидеята и се среща в 2600 разновидности. Във Венецуела растат над 2400 вида дървета, докато в цяла Европа са не повече от 30. Сред тази пищна флора живеят най-различни животни и красиви птици. Тук е раят за орнитолозите. Те могат да видят червен ибис, розово фламинго, разноцветни папагали и най-малката птичка - колибри.

Венецуела е богата на природни ресурси. Има големи залежи от злато, диаманти, цинк, въглища, мед, фосфати, никел, манган. Най-безценното й богатство са петролните залежи, които я нареждат на едно от първите места в света по добив на нефт и природен газ.

Венецуела е федерална република с 23 щата. Първата конституция е приета през 1864 г., а последните поправки - на 30 декември 1999 г. Президент и председател на кабинета е Уго Чавес Фриас. Победата му на президентските избори през 1998 г. слага край на 40-годишното управление на двете най-силни партии.

Населението също е много разнообразно, като преобладават метисите. Навярно затова венецуелците са сред най-красивите хора в света ... особено жените. Смес от няколко раси, те са изключително нежни и грациозни, съчетали най-доброто от предците си.

Столица на Венецуела е Каракас. Тук са съсредоточени неимоверно големи богатства и неизмеримо голяма мизерия. На никаква мярка не се поддава разликата между потъналия в блясък център на града и накацалите по склоновете бедняшки квартали. В центъра на града старият испански стил на сградите все повече отстъпва на модерните небостъргачи, много от които представляват смели архитектурни хрумвания.

По-рано най-красив и благоустроен бил районът Ел Парайсо, където живее венецуелската буржоазия. Но сега той е силно засенчен от новия квартал Флорида, където са се настанили хората на чуждите монополи. Кварталът е с великолепни дворци сред палми, кактуси и цветя, с луксозни ресторанти и потънали в светлина нощни игрални заведения. В противоречие на него кварталът Ла Карлата е същинско море от нищета. Тука няма даже водопровод и електричество.

Наричат остров Маргарита "Бисерът на Карибско море". Има няколко легенди за произхода на името и "Маргарита". Според някои, Маргарита в превод означава перла и е наречена така, понеже местното население добивало голямо количество перли по крайбрежието на острова. Според друга версия, островът е кръстен на кралица Маргарита Австрийска.

Паметници на културата на индианците на острова отдавна не съществуват. Интересното културно наследство от време на испанската колонизация са крепостта Санта Роса, Ла Асунсион, крепостта Ла Галера в Хуан Гриего и Ла Каранта в Пампатар, църквите Вирхен дел Вайе, Сан Николас де Бари в Порламар. Интересно е и посещението на Нуева Кадис - първото испанско поселище на о-в Кубагуа.

Развитието на Маргарита от бананов остров до основен туристически център на Венецуела се случва за последните 20 години. Политическите изменения в страната, обявяването на Маргарита за безмитна зона, все още ниските цени на недвижими имоти, както и черния курс на твърдата валута, са направили Маргарита достъпна за почти всеки европеец. Островът е и предпочитано място за имиграция на много европейци, защото е идеален за цялото семейство, както и за развиване на малък до среден бизнес. От 380 000 население на острова около 11 000 са европейци, поне още толкова американци, а да не говорим за имигрантите от Китай, Близкия Изток и Русия.

Лекари, болници, частни училища, паркове за отдих и развлечения - всичко е в услуга на постоянно живеещите тук. Международното летище предлага нескъпи полети до Маями, Богота, Аруба, Гренада, както и до високопланинските райони на Венецуела.
360-те слънчеви дни в годината са мечтата на много пътешественици. Средната температура на въздуха, която е 27 градуса на сянка (на водата - 25 градуса) и постоянния свеж бриз от морето създават този приятен климат.
Остров Маргарита е зона, свободна от урагани. Тук се намира третият по красота плаж в света - Плая ел Агуа, столицата на уинд-сърфинга - плажа Ел Яке, а през 2006 г. островът бе обявен за 5-ия най-популярен курорт в света.

Тук има по нещо за всички вкусове: плажове със или без вълни, големи или малки, пълни с хора или безлюдни, дълбоки или плитки, хладки или горещи, с вятър или без вятър... Една от основните атракции на острова е националният парк Лагуна де ла Рестинга. С малка лодка се стига до плаж дълъг няколко километра. Там непременно трябва да се хапне риба или морски дарове под сянката на сламена шатра.

Лос Рокес е венецуелски архипелаг, който се намира в Карибско море на 168 км. от пристанището на Каракас. От 1972 г. е обявен за национален парк благодарение на изключителните си красота и екологично значение. При липса на собствена моторница, до там може да се стигне и със самолет от летищата на Каракас, Порламар (Маргарита) и Маракаибо. Пристигането по въздух е едно незабравимо представление благодарение на голямото разнообразие от сини цветове. Архипелагът се състои от 50 острова, най-голям е Гран Роке, единствения населен. От него може да се вземе лодка, за да се отиде на другите острови. Tова, което прави Лос Рокес едно невероятно място са огромното спокойно море, лагуните, малките каменни островчета и плажовете с бели пясъци и кристални води с неповторими цветове. Това място е рай за почитателите на гмуркането, уиндсърфа и риболова. В периода ноември-април, трябва да се опита лангустата, която приготвят тук. Поради факта, че Лос Рокес е национален парк, тук има някои ограничения относно строежите. Тук няма големи луксозни хотели, но пък има огромно разнообразие от ресторантчета - от най-обикновени до много луксозни, които предлагат и се гордеят със своята кухня.

Остров Коче се намира на юг от Маргарита. Островът се издига на 60 м надморска височина и е дълъг 11 км., а е широк едва 6 км. Коче е остров, изпълнен с история и също така е от предпочитаните туристически дестинации, заради почти недокосваната от човешка ръка природа. На острова има хотели, но всичко е съобразено с естественото равновесие в природата.

Етикети:

Нова_година_2016_Венецуела

,

Почивка_в_Турция

,

Анталия

,

Кушадасъ

,

почивки

,

на_море

,

оферти

,

промоции

,

Истанбул

,

Мармарис

,

Айвалък

,

Бодрум

,

хотел

,

екскурзия

,

пътуване

,

лято

,

отстъпки

,

чартер

,

чужбина

,

туризъм

,

автобус

,

самолет

,

полет

,

пакети

,

travel

,

hotel

,

hotels

,

holidays

,

Адакуле

,

почивка_на_море

,

На_море_в_Анталия

,

на_море_в_Турция

,

оферти_за_Турция

,

промоции_за_Турция

,

отстъпки_за_ранни_записвания

,

Всичко_Включено

,

Хотел_IC_Green_Palace

,

хотел_Ай_си_Грийн_Палас_5*

,

Elinotel_Apolamare

,

pocivka_v_Turtsia

,

Ефес

,

Памуккале

,

Босфора

,

Демре_Мира

,

Света_София

,

почивки_в_чужбина_Гърция

,

Италия

,

Тунис

,

Египет

,

Тайланд

,

Дубай

,

Малта

,

Словения

,

Хърватия

,

Мавриций

,

Сейшелски_острови

,

остров_Бали

,

Йордания

,

Малдизски_острови

,

френска_полинезия

,

Сен_Мартен

,

кемер_турция

,

турция_кемер

,

анталия_кемер_карта

,

почивка_кемер

,

карта_кемер

,

анталия+кемер

,

почивка_в_турция

,

анталия_кемер_хотели

,

почивка_в_турция_кемер

,

почивки_в_кемер_анталия

,

кемер_турция_карта

,

nova_godina_v_turtsia

,

nova_godina_v_Turkey

,

Turkey_New_Year

,

Халкидики_Атон

,

Корфу

,

Санторини

,

Закинтос

,

Кос

,

Миконос

,

Парос

,

Евия

,

Скятос

,

Скопелос

,

Наксос

,

Крит

,

Родос

,

Митилини

,

Хиос

,

Лефкада

,

Самос

,

Кефалоня

,

Амуляни

,

оферти_Гърция

,

промоции_Гърция

,

пътуване

,

отстъпки_Гърция

,

самолет

,

чужбина

,

туризъм

,

автобус

,

чартер

,

полет

,

пакети_Гърция

,

travel_Greece

,

Greece_hotels_travel

,

hotel_gartsia

,

travel_holidays_Greece

,

почивка_на_море_в_Гърция

,

оферти_за_Гърция_и_островите

,

промоции_за_Гърция

,

отстъпки_за_ранни_записвания_в_Гърция

,

Всичко_Включено_в_Гърция

,

Касандра_Палас_4*_Алл_Инклузив

,

Амон_Зевс_4*

,

Гърция-На-СПА

,

Гърция-Майски-празници

,

Гърция-Септемврийски-празници

,

Гърция-Коледа-2015

,

Koleda-2015

,

Гърция-Нова-година-2016

,
за страната
курорти и хотели
Остров Маргарита
Hesperia Isla Margarita
оферти