Телефон за контакти
ул. Граф Игнатиев № 5, офис 202, СОФИЯ
office@traveland.bg
Избор на дестинация:
Африка Австралия и Океания Близкия изток Европа Южна Америка Карибски басейн Северна Америка Азия

Турция

Турция-Анталия-Почивки

Държавно устройство: Република
Официален език: турски
Часово време: UTC +2
Парична единица: турска лира (YTL)
Столица: Анкара
Територия: ~ 779 500 кв. км
Население:
~ 75 500 384 жители    
Посолство на Р България в Анкара:
TURQUIE, ANKARA
Ambassade de la Republique de Bulgarie
Kavakli dere
Ataturk Bulvari 124
Tel. 0090 312/ 4671948, Fax. 0090 312/ 4672574
e-mail: bulemb@superonline.com
Генерални консулства:
TURKEY, ISTANBUL
Bulgaristan Baskosoloslugu
34340, Besiktas Ilcesi, Ulus Mahallesi,
Ahmet Adnan SAYGUN Caddesi № 34
Tel.: 0090 212/ 2810115, Fax.: 0090 212/ 2641011
TURKEY, ЕDIRNE
Consulat General de la Republique de Bulgarie
Tatal pasha cad. 31
Tel.: 0090 284/ 2140617, Fax.: 0090 284/ 2140617
Полезна информация:
Страната е разположена в Западна Азия и Югоизточна Европа. Азиатската и европейската части са разделени от Мраморно море и проливите Босфора и Дарданели. Граничи с България, Гърция, Грузия, Армения, Нахичеван (Азърбайджан), Иран, Ирак и Сирия. Бреговата и линия е с дължина 7 104 км, от които с Черно море - 1 695 км, Мраморно море - 927 км, Егейско море - 2 805 км, и Средиземно море - 1 677 км. По-голяма част от азиатската част е планинска - на север - Понтийските планини (връх Качкар - 3 937 м), на юг - Тороски (Тавърски) планини (връх Аладаг - 3 734 м), а между тях е разположено Малоазиатското (Анадолското) плато. Най-висока точка в страната е затихналият вулкан Арарат - 5 165 м, в Арменските планини. Климат - субтропичен, средиземноморски с влажна зима, във вътрешните части - континентален. Средни температури - януари - от 5 до 15 градуса Сº, юли - от 15 до 32 градуса Сº. По-големи реки - Тигър, Ефрат, Къзъл, Ирмак, Сакария. Във вътрешните части на платото са разположени големите безотточни езера - Ван и Туз.
Парична единица:
Валутата на Турция е (нова) турска лира (YTL) = 100 куруш. Можете да обменяте пари в банките и обменните бюра, като преди това се осведомите за курса. В по-големите градове и курортите приемат плащане и в чужда валута, но това не е изгодно за плащащия. Кредитните карти са широко приети. АТМ автомати има навсякъде и можете спокойно да теглите пари в брой.
Телефони:
В Турция можете да ползвате уличните телефонни автомати с карти, които можете да купите във всяка вестникарска будка и пощенски клон. Можете да си купите и местна СИM карта, като след изчерпване на лимита й можете отново да я заредите с кунтури. В Турция има няколко мобилни оператора и можете да използвате услугите им в зависимост от това, чии тарифи са ви най-изгодни. Използването на телефоните в хотелската стая не е препоръчително, понеже ще ви струва най-скъпо.
Транспорт:
Транспортната инфраструктура на Турция е много добре изградена. Между основните големи градове и основните туристически зони се движат редовни автобусни линии. Автобусите са комфортни и нови. За придвижване във вътрешността на градовете можете да използвате много популярните маршрутни таксита „долмус". Те се движат по определен маршрут и спорат при желание на клиента. Цените им са много изгодни и пътуването е безопасно. Разбира се можете да ползвате и обикновено такси, но преди това се уверете, че таксиметърът е включен и имайте предвид разликата в цената с останалите средства за придвижване. В Турция можете да наемете и кола като цените варират според вида автомобил и срока на наемане.
Визов режим:
Гражданите на Република България, притежаващи валидни обикновени паспорти могат да влизат, пребивават, преминават транзит и напускат територията на Република Турция без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца, считано от датата на първото им влизане, през всички гранично-контролни пропускателни пунктове открити за международни пътнически превози

 

Полезна информация

За ваше улеснение, сме направили селекция на най-посещаваните музеи в градовете, включени в нашия каталог.Тези цени, както и работното време на музеите са валидни към 07 януари 2014 г.Те са информативни и фирмата не се обвързва с тяхната абсолютна точност.

(1 TL = 0.66 лв.)

Забележка: при посещение на Турция, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в турски лири, от България.

ИСТАНБУЛ:

Дворецът "Топ Капъ сарай"-ІІ-ри двор, съкровищницата - 20 TL; харемът - 20 TL (раб. време 9-17ч., затворен във вторник);
Дворецът Топкапъ сарай е резиденция на османските султани в продължение на 400 години - от 1465 г. до 1853 г., когато тогавашният султан се премества в двореца Долма Бахче - построен в европейски стил. Топкапъ сега е музей, в който се съхраняват богати колекции скъпоценности, заграбени или получени като подаръци през вековете. Сараят се състои от много сгради и е разделен на 4 двора, до които аристократите от йерархията са имали различни нива на достъп. Интересно е да се разгледа и харемът на сарая.
"Св. София" - 20 TL (раб. време 9.30-16.30 ч., затворена в понеделник);
Света София е бивша престолна църква на Византийската империя в Константинопол, превърната в джамия от османските завоеватели през 1453 г. Смята се за най-яркият пример за византийска архитектура и, поради размера си и архитектурните и инженерни постижения, е една от най-великите сгради на Античността. Църквата е уникална с това, че е свидетелство едновременно на величието и славата на Християнския запад и на Ислямския изток.
Дворецът „Долмабахче" - 15 ТL;
Дворецът Долмабахче се намира в европейската част на града. След като контактите с Централна Европа станали по-интензивни и оттам били възприети нови културни стандарти, султанът решил, че трябва да се издигне резиденция в европейски стил. От построяването му през 1853 г. до 1922 г. (с прекъсване от 20 години) дворецът служи за главна резиденция на султана. Тук е живял и починал Мустафа Кемал Ататюрк. Обзавеждането е внесено от Великобритания. Таваните са пищно украсени със злато. Използвани са 14 тона злато и 40 тона сребро. При обзавеждането му не е използвано стъкло, а само кристал. В централната зала се намира най-големият полилей в света с 750 крушки, подарък от кралица Виктория. Дворецът притежава и най-голямата сбирка в света от кристални свещници от Бохемия и Бакара.
Цистерните Йеребатан сарай - 15 TL (раб. време 9-17ч.)
Йеребатан сарнъджъ (в превод "Цистерна базилика") е най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул, приличащо на дворец. Тук се съхранявал резерв от питейна вода в случай на засушаване или обсада на града. Това е едно великолепно творение, което се е запазило почти непокътнато до днес. То е построено от император Юстиниан 532-542 г. Водохранилището е около 140 м дълго, а цистерните побират 80 000 куб м вода.

КАПАДОКИЯ:

Подземният град Деринкую - 10 TL;
Подземният град Деринкую е открит на повече от 30 м под земната повърхност. Древният град е най-впечатляващият от намерените в областта подземни градове. Според археолозите този обширен подземен комплекс от тунели и стаи някога е предоставял сигурно убежище за около 100 000 души. Деринкую е открит случайно през 1969 г., когато жител на
Кападокия, разбива стена и открива мистериозна стая, изсечена в скалата до жилището му. Най-вероятно този подземен град е бил построен през IX и X век като място за защита и скривалище през периода на разпространение на християнството. В земята са изкопани 8 етажа. Има конюшни, винарни, църкви, жилищни помещения - всичко необходимо за живот в града, но под земята.
Скалните църкви в Гьореме - 12 TL,
Скалните църкви в Гьореме са най-известната атракция в Кападокия. Организирани са като музей на открито и представляват комплекс от най-малко десет скални църкви, построени от монаси между 900 и 1200 г. Изображенията в комплекса показват разцвета на така нареченото изкуство на
Кападокия.
Подземният град Каймаклъ - 10 TL;
Подземният град Каймаклъ се намира в цитаделата Каймаклъ. За първи път отваря врати за туристите през 1964 г. Къщите са построени в около 100 тунела, като тунелите са тесни, ниски и под наклон. На първия етаж е разположен оборът. Отляво от него има вход, който води към църквата, а отдясно се намират стаи за живеене. На втория етаж се помещава църквата - в нея има храм и две апсиди. На този етаж също се помещават стаи за живеене. На третия етаж се намират най-важните зони в подземния град - складовете, кухните и преси за вино или масло. Големият брой на складове и стаи за грънчарство, намиращи се на четвъртия етаж, указват икономическата стабилност на града.
Ючхисар - 12 TL. 
Ючхисар е природна крепост, разположена на най-високия връх в Кападокия и предлага удивителна панорамна гледка.


Етикети:

Почивка_в_Турция

,

Анталия

,

Кушадасъ

,

почивки

,

на_море

,

оферти

,

промоции

,

Истанбул

,

holidays

,

Мармарис

,

Айвалък

,

Бодрум

,

хотел

,

екскурзия

,

пътуване

,

лято

,

отстъпки

,

чартер

,

чужбина

,

hotel

,

туризъм

,

автобус

,

самолет

,

полет

,

пакети

,

travel

,

hotels

,

карта_кемер

,

Адакуле

,

почивка_на_море

,

На_море_в_Анталия

,

на_море_в_Турция

,

оферти_за_Турция

,

промоции_за_Турция

,

остров_Бали

,

отстъпки_за_ранни_записвания

,

Всичко_Включено

,

Дворецът_Топ_Капъ_сарай

,

Сен_Мартен

,

Дворецът_Долмабахче

,

Цистерните_Йеребатан_сарай

,

Подземният_град_Деринкую

,

Егейско_море

,

Скалните_църкви_в_Гьореме

,

Кападокия

,

Подземният_град_Каймаклъ

,

Малдивски_острови

,

Ючхисар_природна_крепост

,

почивки_в_Турция

,

почивка_турция_автобус

,

Византийска_епоха

,

почивка_за_двама_в_турция

,

почивки_в_чужбина

,

Ефес

,

Памуккале

,

Босфора

,

Демре_Мира

,

2018

,

Света_София

,

почивки_в_чужбина

,

Гърция

,

Италия

,

Тунис

,

Тайланд

,

Дубай

,

Малта

,

Словения

,

Хърватия

,

Мавриций

,

Сейшелски_острови

,

френска_полинезия

,

хубав_хотел_в_анталия_зимата

,

курорт_анталия

,

кемер_хотели

,

нова-година

,

почивка_турция_кемер

,

почивка_лято

,

nova_godina

,

koi_hoteli_se_pose6avat_v_antalia_kemer_ot_balgari

,

анталия_кемер

,

кемер_турция

,

турция_кемер

,

анталия_кемер_карта

,

почивка_кемер

,

анталия+кемер

,

анталия_кемер_хотели

,

почивка_в_турция_кемер

,

новогодишни_почивки_в_кемер_анталия

,

почивки_турция

,

лято_турция

,

агенция_за_турция

,

най-добра_агенция_за_турция

,

всички_оферти_за_турция

,

най-добрите_оферти_за_турция

,

най-добрите_цени_за_турция

,

най-добрата_агенция_за_турция

,

най-ниски_цени_за_турция

,

най-ниските_цени_за_турция

,

по-ниски_цени_за_турция

,

нова_година_в_турция

,

най-добри_цени_за_турция

,

кемер_турция_карта

,

Нова_Година_в_Турция

,

nova_godina_v_turtsia

,

nova_godina_v_turtsia

,

nova_godina_v_Turkey

,

Turkey_New_Year

,

екскурзии-в-анталия-нова-година

,

нова_година_сърбия

,

нова_година_пролом_баня

,

Върнячка_баня

,

Врънска_баня

,

Белград

,

Нови_сад

,

Ниш

,

Димитровград

,

Травеленд-оод

,
за страната
курорти и хотели
Айвалък
Анталия-Лара
Белек
Кемер
Кушадасъ
Мармарис
Сиде
Алания
Бодрум
Истанбул
оферти